DREWNIANA PODŁOGA W KUCHNI – ROZWIĄZANIE DOBRE CZY NIE?
Kuchnia to miejsce wyjątkowe w każdym domu. Już od pokoleń to przestrzeń spotkań z rodziną, przyjaciółmi i pasją gotowania. To w nim spędzamy większość wolnego czasu. Poznajemy nowe smaki, eksperymentujemy z nimi, cieszymy się towarzystwem bliskich. To miejsce ważne z perspektywy niemal każdego, dlatego jego zaprojektowanie wymaga szczególnego zaangażowania i zaplanowania.
Istotna w tym kontekście staje się podłoga. Jeżeli chodzi o aspekt wizualny, to projektanci wnętrz podkreślają, że drewniana podłoga w kuchni sprawdzi się szczególnie dobrze, kiedy chcemy połączyć stylistycznie kuchenne wnętrze z innym pomieszczeniem, np. salonem czy strefą wejściową. Ten sam rodzaj posadzki w kuchni i przedpokoju scali przestrzeń wizualnie i sprawi, że wyda się ona większa niż w rzeczywistości.
Pytanie więc, czy podłoga drewniana zda egzamin pod względem praktycznym, pomijając ewidentne walory estetyczne?
Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Kluczowy jest jak zwykle właściwy system zabezpieczenia materiału. Wybór profesjonalnych olejów lub lakierów i konkretnych gatunków drewna, pozwoli stworzyć wnętrze, w którym podłoga drewniana stanie się nie tylko ponadczasową ozdobą kuchni, ale bardzo solidnym rozwiązaniem! Ważne jest jednak, by wybrać materiał odporny zarówno na plamy, jak i wilgoć, a przy tym łatwy w czyszczeniu i pielęgnacji.
Jakie drewno wybrać?
Oferta podłóg drewnianych jest niesamowicie bogata. Specyfika kuchni wymaga jednak takiego gatunku drewna, które będzie trwałe, wytrzymałe i proste w utrzymaniu czystości. Zrezygnować należy na pewno z podłóg wykonanych z drewna miękkiego, takiego jak np. sosna, która z powodu małej gęstości jest bardziej podatna na wilgoć. Dobrą alternatywą są deski z drewna egzotycznego (irokko, merbau czy doussie), ale to nasz krajowy dąb jest obecnie topowym i najczęściej częściej kupowanym materiałem.
Swoboda wyboru dotyczy także konstrukcji podłogi. Świetnie sprawdzi się zarówno podłoga wykonana z drewna litego, czyli jednego kawałka twardego drewna, jak również ta zrobiona z drewna warstwowego, charakteryzującego się bardziej elastyczną budową. Do kuchni, w której pojawia się większa wilgoć i częste zmiany temperatury, polecana jest szczególnie ta druga, ponieważ wpływ czynników zewnętrznych jest na nią mniejszy – deska warstwowa rozszerza się i kurczy w znikomym stopniu.
Pielęgnacja drewna w kuchni.
Gatunek drewna jest ważny, ale równie istotny jest sposób jego zabezpieczenia. Godna polecenia jest w kuchni podłoga wykończona lakierem. Cechuje się ona wysoką odpornością na zabrudzenia i plamy, a także łatwością pielęgnacji. Z kolei podłoga olejowana daje możliwość miejscowej konserwacji i naprawy uszkodzonego fragmentu parkietu, ale jest bardziej wymagająca w sferze pielęgnacji. Bez względu na powyższy wybór, funkcjonalność obu podłóg zwiększy opcja fabrycznego szczotkowania, które zminimalizuje ślady codziennego użytkowania.
Ważne jest również wykończenie podłogi. Deski w naszej ofercie dostępne są w połysku, pół-połysku i macie. Decyzja o tym, który wariant jest lepszy, ma charakter indywidualny i zależy od aranżacji kuchni oraz osobistych preferencji jej właściciela, ale to na podłogach matowych i półmatowych w najmniejszym stopniu widać skutki użytkowania.
Czymś pewnym jest niewątpliwie to, że podłogę drewnianą warto zabezpieczyć przed szkodliwym działaniem słońca, które zmienia barwę drewna. W tym celu warto sprawdzić, czy podłoga posiada profesjonalne i dedykowane lakiery lub oleje – z filtrami UV.
Nie bez znaczenia jest także codzienne utrzymanie czystości w kuchni. Należy natychmiast wycierać rozlane płyny i tłuszcze, a także zapobiegać przeciekom z dużych sprzętów AGD, przede wszystkim zmywarki, lodówki, ale też zlewu. Do mycia zaleca się natomiast specjalistyczne środki czyszczące do podłóg drewnianych.
Wartość dodana drewna w kuchni.
Kluczową zaletą podłogi drewnianej jest możliwość jej całkowitego odnowienia poprzez szlifowanie i ponowne zabezpieczenie. Taka czynność, wykonana raz na 10-15 lat, jest w stanie przywrócić ją do stanu sprzed użytkowania. Plusem dla wielu jest również jej kompatybilność z systemami ogrzewania podłogowego i to właśnie ten aspekt sprawia, że to swoista „kropka nad i”, która pomaga w podjęciu decyzji zakupowej.